6445  H   KUCHÁR


     Absolvent je vedomostne pripravený založiť si vlastnú prevádzku, ovláda daňové predpisy, dokáže sa orientovať v oblasti bankovníctva, pozná živnostenský zákon. Ovláda niekoľko cudzích jazykov, prácu s počítačom a vedenie podvojného účtovníctva. Pozná a dodržiava predpisy o bezpečnosti práce a hygienické predpisy pri príprave jedál.

 Absolvent odboru vie:

l    plánovať, kalkulovať, účtovať, viesť administratívu,
l hospodáriť s materiálom i surovinami,
l pripraviť jednoduché i náročné jedlá, diétne jedlá, múčniky, teplé nápoje podľa vlastných receptúr,
l kalkuláciu cien pripravovaných jedál a nápojov,
l pripraviť nové a technologicky náročné jedlá, národné a iné špeciality,
l samostatne zostavovať komplexné receptúry nových a atypických jedál,
l    zabezpečiť prípravu jedál na krátkodobé a špecializované gastronomické akcie,
l    základné práce spojené so stolovaním,
l predpisy o preberaní a skladovaní tovaru,
l ovláda normovanie jedál, dokáže posúdiť vhodnosť výberu jedál podľa skupín stravníkov a z hľadiska racionálnej výživy,
l dokáže zostaviť jedálny a nápojový lístok.

Absolvent pozná:

l    rôzne druhy zeleniny, obilnín, korenín, sladidiel a ostatných prípravkov a surovín pre prípravu jedál,
l    jednotlivé druhy mäsa, jeho delenie, triedenie,
l základy fyziológie výživy,
l estetiku úpravy jedál a spôsoby uchovávania potravín,
l funkciu a použitie strojov a ostatného inventára výrobného zariadenia,
l    spôsoby dochucovania a dokončovania jedál pred hosťom.

Možnosti ďalšieho vzdelávania:

l Absolvent získava maturitné vysvedčenie a výučný list s možnosťou pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Uplatnenie v praxi:

l    hlavný kuchár,
l vedúci alebo prevádzkar v zariadeniach,
l súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.