Zaujímavosti zo života školy 2018 / 2019


 

TERAKOTOVÁ ARMÁDA – odkaz prvého čínskeho cisára

Veľká výstava v Tatranskej galérií v Poprade

Dňa 26.6.2019 sme sa so žiakmi prvého, druhého a tretieho ročníka zúčastnili v Tatranskej galérii v Poprade putovnej expozície, za ktorou cestujú tisíce ľudí do Číny. Oboznámili sme sa s históriou prvého čínskeho cisára, ktorý dokázal zjednotiť Čínu. Jeho terakotová armáda sa označuje ako ôsmy div sveta a pri jej objavení v roku 1974 sa našlo viac ako 8 tisíc bojovníkov. Terakotová armáda patrí k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20.storočia.

    

    


 

SOFTÍK

17. máj je svetovým dňom telekomunikácií a informačnej spoločnosti. Na našej škole sa uskutočnila súťaž "SOFTÍK", v ktorej si žiaci porovnali všeobecné vedomosti o informáciách a internete z informatiky. Najúspešnejší boli Dominika Šoltésová, Ivana Mamczurová, Kevin Skoromaslej a Markus Šimko.


 

DEŇ  MLIEKA

Dňa 15. mája naši kuchári z 1. B pripravili ochutnávku mliečnych nápojov a maturanti zo IV. A mliečne dobroty - palacinky a ovocnú bublaninu. Prípravou sladkých nápojov (banánové, karamelové, čokoládové, kakaové, medové, kokosové, ryžové, kávové či vtáčie mlieko) žiaci chceli upozorniť na dôležitosť konzumácie plnohodnotnej potraviny, ako mlieko je.

  

  

  

  


 

ZBIERKA  MODRÝ  KONÍK

„Zbierkou a s heslom" Pre každé dieťa, detstvo" sa žiaci II. B vybrali do ulíc aby vyzbierali peniaze na pomoc deťom na Ukrajine. Spolu vyzbierali 128,94 €. Žiakom ktorí sa zúčastnili zbierky a darcom ďakujeme.

    


 

Bez našich činov zostáva aj najkrajšia myšlienka bezcennou

Žiaci II. B sa 17.5.2019 zúčastnili brigády v Kaluži "Dni dobrovoľníckych akcií na Zemplínskej šírave. Žiakom bolo zabezpečené občerstvenie.

Po skončení brigády b olo zlosovanie zlosovanie zaregistrovaných účastníkov s možnosťou výhier. Traja naši žiaci boli vylosovaní a vyhrali: Demeterová Martína - celosezónny  vstup na Vinianske jazero, Evelina Cvajnová a Peter Kanca, voľný vstup  na Jánske ohne nad Šíravou.

 

 

POĎAKOVANIE   

 

Prajem pekný deň,    

 

dovoľte mi, aby som v mene Viliama Zahorčáka, predsedu predstavenstva  sa Vám všetkým  zo srdca  úprimne poďakovala za našu spoločnú aktivitu  Dni dobrovoľníckych akcií na Zemplínskej šírave.    

Veľmi si vážime, že Vaša škola ihneď prijala  naše pozvanie na brigádu a urobila kus prospešnej práce.      

Je úžasné, že mladí ľudia boli vzorom pre ostatných, nie je im ľahostajné prostredie našej Šíravy.    

Môžeme už teraz zhodnotiť, že akcia sa vydarila, veď číslo 320 dobrovoľníkov – ľudí so srdcom na dlani  -hovorí za všetko, nie sú potrebné ďalšie slová ...     

Ďakujeme Vám za všetko, že ste si našli čas, obetovali stretnutia, pohodu pri kávičke, jednoducho boli ste s nami a prispeli k úžasnej spolupráci.      

 

Ďakujem.     

 

Iveta Pazičová        

výkonná riaditeľka ZOOCR

    

    


 

KRAJINÁRSKY  KURZ  2019

Súčasťou štúdia odboru PROPAGAČNÁ GRAFIKA je absolvovanie krajinárskeho kurzu pobytovou formou. Tohtoroční prváci a druháci mali tento rok možnosť tvoriť a vyjadrovať svoje myšlienky pomocou rôznych výtvarných technik v krásnom prostredí Slovenského raja v Dedinkách.

           

  

  

     

 


 

MESTSKÁ  ŠPORTOVÁ  OLYMPIÁDA

Aj tento rok sa naša škola zúčastnila mestskej športovej olympiády. Najlepšie si počínala Jana Berešová, ktorá v disciplíne "hod diskom" obsadila fantastické 1. miesto a postúpila do Košického krajského finále. Veľmi pekný úspech zaknihoval ešte len žiak prvého ročníka Kevin Skoromaslej, ktorý obsadil 3. miesto v skoku do výšky. Srdečne blahoželáme.

    

    


 

EURÓPSKY  IMUNIZAČNÝ  TÝŽDEŇ  2019

Zapojením sa do kampane EIW „Predchádzať- Chrániť- Očkovať“ sa aj naša škola 29.4. 2019 pridala k myšlienke zdôrazňovania významu očkovania. Žiaci I.A mali možnosť zúčastniť sa interaktívnej prednášky zameranej na prevenciu infekčných ochorení, ktorým sa dá predchádzať očkovaním a tak získať množstvo dôležitých informácií, či vyvrátiť mýty a predsudky, ktoré sa v súvislosti s očkovaním stále vynárajú a uvedomiť si ešte viac význam prevencie pre zdravie a život jednotlivca a celej spoločnosti.

    

    


 

ŠKOLSKÁ SÚŤAŽ V ÚČESOVEJ TVORBE A DEKORATÍVNOM LÍČENÍ

25.apríla 2019 sa konala v priestoroch praktického vyučovania školská súťaž v účesovej tvorbe a dekoratívnom líčení. Oceneným blahoželáme.

V odbore KADERNÍK žiaci  2.ročníka vytvárali účesy na tému „stužková slávnosť“.

1. Vanesa Geciová

2. Anna Kaloková

3. Mikuláš Ivan

V odbore KOZMETIK žiačky 4.ročníka súťažili v extravagantnom líčení.

1. Marianna Matulová

2. Zlatica Macková

3. Jana Kočerhová


 

PLÁNOVANIE, PRÍJEM, PRÁCA

Dňa 15.4.2019 sa žiaci 1.A zúčastnili workshopu v CVČ v Košiciach zameranú na zvýšenie finančnej gramotnosti. Zábavnou formou riešili aktivitu ”Míňame a sporíme”.


 

L-O-G-M-A-T

Tento školský rok sa na našej škole uskutočnil šiesty ročník školskej matematickej súťaže L-O-G-M-A-T, v ktorej si žiaci preverili logické myslenie. Najúspešnejšími žiakmi sa stali Maksym Leonov, Markus Šimko a Peter Adam.


 

TATRANSKÍ  RYTIERI - POBYT  VO  VYSOKÝCH  TATRÁCH

Vďaka spoločnosti Tatry mountain resorts, a.s. a projektu Tatranskí rytieri sme mohli obdivovať krásy Vysokých Tatier. Tatranská Lomnica nás privítala krásnym slnečným počasím, lanovkou sme sa vyviezli na Skalnaté pleso, z ktorého sa nám naskytol nádherný výhľad na Lomnický štít. Ubytovanie v grandhoteli Praha, relax vo wellnesse, vyhrievaný vonkajší bazén a nádherný výhľad na okolitú prírodu- to všetko sme si užili plnými dúškami.

    

    

    


 

RECYKLUJ  A  VYHRAJ

V tomto školskom roku prebiehal už 16. ročník súťaže Recykluj a vyhraj, ktorú vyhlasuje spoločnosť Milk- Agro, s.r.o. V rámci environmentálnej výchovy sme sa zapojili do dvoch súťažných kategórií- výtvor z obalov výrobkov SABI a nahrávka piesne.

    

     


 

DEŇ  ZEME

Deň Zeme oslavujeme 22. apríla už od roku 1969, prvýkrát ho oslavovali v San Franciscu. Tento významný deň sme si pripomenuli aj my, žiaci si pozreli poučné videá o potrebe chrániť našu planétu. Zároveň mali možnosť vypočítať si svoju ekostopu - je to metóda merajúca vplyv ľudských aktivít na našu planétu Zem.

     


 

Návšteva Warholovho múzea v Medzilaborciach

Nášho rodáka z východného Slovenska Andyho Warhola pozná azda každý i ten, ktorý sa nevenuje výtvarnému umeniu. Svetový predstaviteľ POP-ARTU, ktorý šokoval verejnosť svojimi dielami. Naši žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka odboru propagačná grafika mali možnosť vidieť na vlastné oči niektoré originály slávnych osobností, ku ktorým patrí najmä Marylin Monroe, členov kráľovských rodín a iné významné osobnosti, ale aj kontroverzné osobnosti bývalého totalitného režimu V. I. Lenin, Mao Ce-tung. Z odborného výkladu pani lektorky sa dozvedeli veľa o jeho živote a tvorbe. Zároveň si mohli pozrieť aj diela iných významných svetových autorov z tohto výtvarného smeru, ako napr. Lichtensteina, Haringa, Basquiata a ďalších.

    

    

    


 

AMFO  2019

V Zemplínskom osvetovom stredisku v Michalovciach sa každoročne organizuje regionálna postupová súťaž amatérskej fotografie pod názvom AMFO. Tento rok sa opäť svojimi fotografiami a umeleckým okom prezentovala Sarah Jevčíkova z III.A triedy, ktorá získala poďakovanie za umelecký prínos a Anna Fedorová zo IV.A triedy a za svoju fotografiu „Moment“ získala čestné uznanie. Žiačkam oboch ročníkov za účasť ďakujeme a prajeme im veľa tvorivej inšpirácie a umeleckých úspechov aj do budúcna.

Výstava potrvá v priestoroch Osvetového strediska do 3.5.2019.

    

    


 

Preventívne poradenstvo pre žiakov stredných škôl

V apríli nás navštívila pracovníčka úradu práce sociálnych vecí a rodiny z Michaloviec, ktorá našim končiacim študentom prezentovala dôležité informácie ohľadne trhu práce a termínov, ktoré musia po skončení školy dodržať.


 

Deň narcisov – 11. Apríl - pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám

Aj naši žiaci sa aktívne zúčastnili tejto zbierky, ktorého symbolom je žltý narcis. Svojou aktivitou dali najavo, že rakovina sa týka nás všetkých, bez výnimky a  vyjadrili solidaritu s osobami, ktoré bojujú s touto zákernou chorobou.

    

 

 

EKOHLIADKA

„Dnes niekto sedí v tieni, pretože ktosi kedysi dávno zasadil strom.“

Dňa 9. 4. 2019 sa žiaci I.B triedy vybrali do lesa, aby urobili správnu vec - pomohli prírode. Lesníci Lesov SR nám vysvetlili celý proces výsadby stromčekov od lesnej škôlky až po ťažbu. Nezľakli sme sa práce a vysadili sme 100 sadeníc javora mliečneho. V krásnom prostredí sme si potom za odmenu oddýchli  pri ohníku. Odchádzali sme s príjemným pocitom, že po nás v lese niečo prospešné zostane.

    

    


 

Som čitateľsky gramotný

Žiaci prvého ročníka si hravou formou overili svoje čitateľské zručnosti - pracovali s textom, vymýšľali vtipný záver príbehu a dopĺňali slová do veršovaného textu. Žiaci sa pri plnení úloh zabavili a zároveň si zdokonalili svoju čitateľskú gramotnosť. Žiaci pracovali v skupinách, najúspešnejší boli:

Anastázia Tomková  

Kristína Stuľáková 

Patrícia Kanalošová

Ľubomír Matina

Andrea Juhasová

         


 

4. apríl - Medzinárodný deň bez násilia

Naši žiaci sa zúčastnili zaujímavej prednášky o násilí páchanom na ženách, ktoré zorganizovalo občianske združenie Pomoc rodine. Tá už dlhší čas pomáha ženám v ťaživých životných situáciách  a funguje na báze dobrovoľníckej práce.

     


 

MLADÝ  ÚČTOVNÍK

21.3.2019 sa uskutočnila súťaž z účtovníctva medzi žiakmi II. A, IV. A, I.C a II.C . Jej cieľom je zvyšovanie prestíže účtovníctva ako odborného predmetu a zároveň motivácia študentov pri štúdiu účtovnej problematiky.

Najlepšie výsledky  dosiahli:

1.   miesto:  Daniela Struková II. C

2.   miesto:  Ján Ferko IV. A

3.   miesto:   Pavol Bardoci III. A

         


 

„Pred tým než dokážeš svoju peňaženku zmeniť z chudobnej na bohatú, musíš zmeniť z chudobnej na bohatú  svoju myseľ.“

18.3.2019 sa 27 žiakov  I. A, II. B a II. C  zúčastnilo na zvýšenie finančnej gramotnosti prednášky na tému: „Chudobný alebo bohatý človek.“ Po prednáške nasledovalo testovanie. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín a  riešili dva druhy testov s pätnástimi otázkami.

Najlepšie výsledky  v I. skupine testov dosiahli:

1. miesto:  Andrea  Románová I. A

2. miesto:  Anastázia Tomková I.A

3. miesto:   Martin Hamza II.B, Stanka Joniová II.B, Peter Kanca II.B a Martin Horváth II.B

Najlepšie výsledky  v II. skupine testov dosiahli:

1. miesto: Markus Šimko I. A

2. miesto: Kristián Pastor I. A

3. miesto: Matek Jacko  I.A  a Kevin Skoromaslej I.A


 

The Onlines – divadelné predstavenie v anglickom jazyku

Dňa 28. marca 2019 sa žiaci I.A a II.A triedy zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku pod názvom The Onlines. Táto divadelná inscenácia bola vynikajúcou učebnou pomôckou i podnetom na zamyslenie sa nad stále sa rozmáhajúcim vplyvom sociálnych sietí v našom živote, o lajkoch, smajlíkoch, o prikrášlenej realite. Predstavenie žiakom prinieslo slovnú zásobu a frázy, s ktorými sa stretávajú v reálnom živote. Všetci si z predstavenia odniesli krásny umelecký zážitok.

 


 

TVORBA  2019

Súťažná výstava TVORBA je v Michalovciach už roky udalosťou a tradíciou konajúcou sa v priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska, ktoré plní úlohu organizátora súťažnej a regionálnej výstavy výtvarných prác neprofesionálnych výtvarníkov. Vyhlasovateľom celoštátnej súťaže je NOC v Bratislave. Ide o trojstupňovú súťaž, od regionálneho kola, cez krajské kolo, ktorým je Košická paleta, až po celoštátne kolo Výtvarné spektrum. Súťaž podporuje rozvoj neprofesionálnej výtvarnej tvorby od mládeže až po dospelých. Tak ako minulý rok sme sa znova zapojili do súťaže so žiačkou 3.A triedy Sarah Jevčíkovou. Za svoju účasť získala ďakovný list za tvorivý prínos.

    


 

KRAJSKÉ  KOLO  SÚŤAŽE  RUSKÉ  SLOVO

Každoročne je pre všetkých milovníkov ruského jazyka pripravená súťaž Ruské slovo. Aj v tomto školskom roku usporiadal Zväz Rusov Košice už 13. ročník tejto súťaže. Cieľom súťaže je prehĺbiť záujem žiakov o ruský jazyk a ruskú kultúru, rozvíjať estetické cítenie, komunikačné a interpretačné zručnosti žiakov, podnecovať tvorivosť žiakov a propagovať hodnotnú ruskú literatúru.

Krajské kolo sa konalo 6. marca 2019, v kategórii sólový spev našu školu reprezentovala žiačka druhého ročníka Nikola Nemetová s hudobným doprovodom gitaristky Anny Fedorovej. Tematicky zvolená pieseň a precítený spev zaujali porotu, naša žiačka na krajskom kole súťaže Ruské slovo získala v kategórii sólový spev 3. miesto. Blahoželáme!

        


 

 

Shakespeare Memorial

Dňa 27. februára 2019 sa v priestoroch našej školy uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy v anglickom jazyku pod názvom Shakespeare  Memorial.

Najlepšie výsledky dosiahli:

1. miesto: Tea Smetanová

2. miesto: Andrea Romanová

3. miesto: Dominika Pappová

    

 


 

"DEŇ  KRÁSY"

Pre tohtoročných  deviatakov a ôsmakov, ktorých zaujímajú odbory zamerané na vizáž a krásu sme si pripravili 28.02.2019 príjemné popoludnie strávené v našich školských salónoch s názvom  „Deň krásy“. Pre tých, ktorí sa rozhodujú pre odbor kaderník a kozmetik to bola možnosť bližšie spoznať a oboznámiť sa s ich prácou a priestormi. Zároveň dostali možnosť si nové poznatky vyskúšať na sebe a svojich spolužiakoch. Veríme, že popoludnie strávene s nami obohatilo ich vedomosti a inšpirovalo do budúcnosti pri voľbe povolania.

         

         


 

RUSKÉ  SLOVO

Dňa 5. februára 2019 sa na našej škole konalo školské kolo súťaže v prednese a speve v ruskom jazyku pod názvom Ruské slovo.

V tomto školskom roku bola vyhlásená téma «Дружба начинается с улыбки».

V kategóriách prednes poézie, prednes prózy a sólový spev súťažiaci predviedli svoj talent a nadšenie pre ruskú literatúru a hudbu. V kategórii sólový spev zvíťazila Nikola Nemetová z II.A, ktorá bude našu školu reprezentovať na krajskom kole.

    


 

ZRUČNOSTI  V  ODBORE  KUCHÁR

V mesiaci január sa konali súťaže zručnosti v odbore kuchár. V skladaní obrúskov títo žiaci získali vecné ceny. /1.miesto –Erika Zolotová, IV.A, 2.miesto- Martin Demeter, II.B, 3.miesto- Veronika Michalková, I.B/. Žiaci III.B pripravili miešané nápoje.

    

    


 

LYŽIARSKY  VÝCVIK

V dňoch 13.1.-19.1.2019 sa rekreačné stredisko Július vo Vyšnej Slanej už tradične v týchto termínoch stáva našim druhým domovom. Žiaci a pedagógovia našej školy sa zúčastnili v poradí štvrtého lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu. Lyžiari si zdokonalili techniku carvingu a zjazdu, mierne pokročilí sa zdokonalili a začiatočníci spravili svoje prvé a  úspešné lyžiarske "kroky" . V posledný deň sa uskutočnili lyžiarske preteky a v kategórií chlapcov prvé miesto získal Damián Žofčin, druhý najrýchlejší bol Ján Ferko a tretím v poradí bol Adrián Miško. V dievčenskej kategórií prvenstvo získala Jana Valkovičová, druhá bola Evelína Cvajnová a tretie miesto získala Anna Fedorová. Všetci si odniesli veľa krásnych zážitkov a utužil sa kolektív školy.

    

    

 


 

Vianoce, Kračun, Vilija-.....

Rovnako ako  po minulé roky, aj tento rok z vlastnej iniciatívy nacvičili žiaci našej školy kultúrny program v  zemplínskom nárečí plný zvykov, tradícií, vinšovačiek a kolied s ktorým navštívili 13.12.2018 zariadenie Domova sociálnych služieb v Michalovciach. Prekvapenie, radosť, dojatie, ale aj slzy sprevádzali atmosféru spomienok na mladosť, spevu vianočných kolied, rozdávania malých darčekov a zákuskov, ktorými žiaci chceli spríjemniť predvianočné obdobie. Pri spoločne strávených chvíľach si aj žiaci uvedomili, že teplo domova a blízkosť rodiny sa nedajú kúpiť.

    

    


 

Miklušova väznica a Steelpark Košice

V januári sme navštívili Miklušovu väznicu a SteelPark vedy a zábavy v Košiciach. Tie nám  priniesli veľký zážitok zo spoznávania. Dozvedeli sme sa  zaujímavé informácie o dianí vo väznici a v SteelParku sme pri skúmaní vedeckých hypotéz a overovaní technických a prírodných zákonitosti napredovali a nakoniec sme sa aj zahrali pri rôznych hlavolamoch.

         

         

    


 

VIANOČNÁ ZBIERKA UNICEF

Žiačky I.A  triedy našej školy sa v nepriaznivom decembrovom počasí zapojili do „Vianočnej zbierky UNICEF“. Spolu vyzbierali 47,27  €. Výnos z tohtoročnej zbierky bude využitý na zabezpečenie nutrične hodnotnej stravy pre deti, ktoré trpia podvýživou v Afrike. Všetkým darcom srdečne ďakujeme.

KAŽDÉ JEDNO DIEŤA  ZASLÚŽI DETSTVO, BUDÚCNOSŤ, NÁDEJ...

    


 

ŠKOLSKÉ  KOLO  OLYMPIÁDY  V  RUSKOM  JAZYKU

Dňa 12. decembra 2018 sa konalo školské kolo Olympiády v ruskom jazyku. Súťažiaci si formou testu  overili svoje vedomosti z ruskej histórie a kultúry. V ústnej časti zvládli opis obrázkov a konverzáciu s členmi komisie na zadanú tému.

Na 1. mieste sa umiestnil žiak II.A triedy Ludvig Kináč. Čestné uznanie získali Nikola Nemetová z II. A triedy, Vivien Bodrogiová a Laura Katová z I.A triedy.

    


 

RUSKÝ  FILM  V  ŠKOLE

Do 14. ročníka súťaže Ruský film v škole sa zapojilo 27 škôl, spolu bolo zaslaných viac ako 150 výtvarných prác. Odborná porota teda mala z čoho vyberať, v takejto silnej konkurencii sa umiestnili aj žiačky našej školy. Sarah Jevčiková získala 1. miesto, Lucia Hašková 2. miesto a Dominika Pappová čestné uznanie.

    

         


 

DEJEPISNÁ  OLYMPIÁDA

Dňa 19.12.2018 sa žiaci I.A a I.C zúčastnili školského kola Dejepisnej olympiády. Medzi najlepších patrili Anastázia Tomková, Andrea Romanová a Markus Šimko. Výhercom blahoželáme.


 

Konferencia mládeže 2018 # Mladí, mladým a nielen s mladými

Zástupcovia žiackej školskej rady Daniela Struková a Sarah Jevčíková sa dňa 12. decembra zúčastnili konferencie v Michalovciach, na ktorej sa predstavili mladí ľudia, ktorí sú príkladom dobrej praxe pri participácii a spolu so svojimi známymi a kolegami pomáhajú ako profesionáli alebo ako členovia občianskych združení či neformálnych skupín svojmu okoliu.

    


 

Imatrikulácia prvákov a Mikuláš

Aj tento rok sa na našej škole v decembri zorganizovala Imatrikulácia, na príprave ktorej sa podieľali žiaci 3. ročníka. Tí sa najskôr predstavili svojim programom, a to tancom, spevom a scénkou. V jadre slávnostnej časti vystúpili prváčikovia „zajačikovia“, ktorí boli prijatí do študentského cechu. Pochutnali si na pripravených pochutinkách a zmerali si svoje sily v rôznych súťažiach. Imatrikulácia sa zavŕšila scénkou o bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi, podľa legendy o kamennom srdci. Týmto vystúpením sa naše stretnutie ukončilo a každý odchádzal s úsmevom na perách a so sladkou odmenou. Veríme, že na toto milé podujatie, plné zábavy, tanca, súťaží, speváckych a tanečných vystúpení budú teda žiaci našej školy naozaj dlho spomínať.

    

    


 

Školenia pre členov žiackych školských rád v Košiciach

Dňa 5 a 6. decembra sa Anička Fedorová a Daniela Struková zúčastnili školenia pre členov žiackych školských rád v Košiciach. Zo školenia si odniesli množstvo potrebných informácií o tom, ako by mala správna ŽŠR fungovať, čo všetko je zakotvené v legislatíve a aké možnosti majú žiacke školské rady v oblasti spolupráce na krajskej úrovni.

Školenie so skvelou atmosférou pozitívne nabilo nielen účastníkov, ale aj školiteľov a po dvoch spoločne strávených dňoch odchádzali všetci s úsmevom na perách.

    

    


 

EXKURZIA – POZDIŠOVCE, MOČARANY

Dňa 15.11.2018 sa žiaci 1.a 2.ročníka odboru propagačná grafika zúčastnili odbornej exkurzie v Pozdišovciach a Močaranoch.

V Pozdišovciach sme navštívili pamätnú izbu s expozíciou Pozdišovskej keramiky, ktorá je typická pre región Zemplín svojím motívom karičky a evanjelický kostol. Za odborný výklad ďakujeme miestnemu kronikárovi Milanovi Hreščovi a za hudobnú vložku nášmu žiakovi Petrovi Adamovi, ktorý nám zahral na organe.

V Močaranoch sme si pozreli dom Gorazda Zvonického, v ktorom sme mohli vidieť jeho pár osobných vecí a bol nám pustený dokument z jeho života. Obe prednášky sa nám veľmi páčili a sme radi, že sme mohli vidieť kúsok histórie nášho okresu.

    

    

    


 

PROFIT,  JA  FIRMA

Na ustanovujúcom valnom zhromaždení 21. 11. 2018  PROFIT, JA FIRMA schválila, podnikateľský plán, stanový, manažment firmy ktorý bude pracovať v zložení:

Prezident : Nikola Nemetová

Asistent prezidenta: Pavol Bardoci

Viceprezident financií: Tea Smetanová

Účtovník: Adrián Miško

Viceprezident marketingu: Natália Poltoráková

Viceprezident ľudských zdrojov: Miroslava Mechírová

Viceprezident výroby: Michaela Bľandová

a dozornú radu, ktorá je kontrolným organom firmy.

Samotná firma nie je fiktívnou záležitosťou, študenti pracujú s reálnymi peniazmi a ponúkajú reálne výrobky a služby.

   


 

ČERVENÉ  STUŽKY

Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

Dvanásty ročník kampane „Červené stužky“ prebiehal aj  na našej škole 29.11. 2018.  Počas tejto akcie si žiaci vypočuli zaujímavé a podnetné prednášky na tému HIV/AIDS, získali vedomosti o možnostiach prevencie a aktuálnej situácie u nás i vo svete, taktiež sa dozvedeli viaceré informácie o rozličných projektoch pomoci chorým. Žiakom bol premietnutý film „Obchodovanie s ľuďmi“. Zapojili sme sa do celoslovenskej výtvarnej súťaže „Logo pre červené stužky“ kategória SOŠ. Naša žiačka Andrea Romanová túto súťaž vyhrala a navrhla logo na kampaň „ Červené stužky“.

    


 

OLYMPIÁDA  V  ANGLICKOM  JAZYKU

Dňa 19. novembra 2018 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci preukázali vedomosti z gramatiky, slovnej zásoby, čítania i počúvania s porozumením. Tvorili príbehy na základe obrázkov a svoje komunikačné zručnosti si preverili v rolovej úlohe.

Najúspešnejší riešitelia olympiády:

1. miesto: Sarah Jevčíková   III.A

2. miesto: Alex Porubenský   II.A

3. miesto: Dávid Pupala   II.A

   


 

OLYMPIÁDA  ĽUDSKÝCH  PRÁV

Dňa 28.11. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv stredoškolskej mládeže. Nosnou témou XXI. ročníka je: 30. výročie Nežnej revolúcie. Najúspešnejšími sa stali Alex Porubenský z II. A a Marek Jacko z I. A.


 

NÁVŠTEVA  HVEZDÁRNE

V novembri naši žiaci navštívili hvezdáreň v Michalovciach, kde sa dozvedeli zaujímavé informácie o súhvezdiach, hviezdach, pohyboch na oblohe, planétach slnečnej sústavy a o mnohých ďalších štruktúrach vesmíru.

     


 

ŠIALENÝ,  NO  A?

Dňa 26.11. 2018 sa žiaci II.B zúčastnili zaujímavého a veľmi prínosného projektu s názvom „Šialený, no a ?“  Organizátorom projektu bolo združenie pre duševné zdravie INTEGRA.  . Cieľom spomínaného stretnutia bolo oboznámiť  študentov s duševnými chorobami, prebudiť porozumenie voči ľuďom s duševnými problémami. Študentov zaujali rozhovory s klientami, ich životné osudy, ako  aj  kreatívna časť projektu, v ktorej študenti mali  možnosť odpovedať na položené otázky týkajúce sa duševného zdravia netradičným spôsobom – vypracovaním plagátu.


 

RUSKÝ  FILM  V  ŠKOLE

Zväz Rusov Košice zorganizoval už 14. ročník akcie Ruský film v škole. Na hodinách ruského jazyka sme si pozreli rozprávku «Бобик в гостях у Барбоса» a vyplnili kvíz. Žiaci študijných a učebných odborov nakreslili ľubovoľné scénky z tohto kresleného filmu, najlepšie práce sme zaslali do súťaže.


 

DEŇ  OTVORENÝCH  DVERÍ

Dňa 22.novembra 2018 sme na našej škole mali Deň otvorených dverí, kde sme privítali žiakov deviatych ročníkov z rôznych základných škôl a ukázali im prácu na teoretickom a praktickom vyučovaní, ale aj mimoškolskú činnosť.

     

     

     


 

ODBORNÁ  EXKURZIA

Dňa 14.11.2018 sa žiaci končiacich ročníkov v odbore kuchár zúčastnili odbornej exkurzie v reštauračnej prevádzke ARNO, ktorá je vybavená špičkovými technologickými zariadeniami.

    


 

  iBOBOR

V dňoch 13. a 15. novembra sa naša škola zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBOBOR. Hlavným cieľom súťaže bolo podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých študentov. Súťaž chcela iniciovať v žiakoch využívanie IKT a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V kategóriách Senior a Junior súťažilo spolu dvadsaťosem žiakov, úspešnými riešiteľmi sa stali Damián Žofčin z III.A v kategórii Senior a Samuel Sabočik z II.B v kategórii Junior.

                     

 


 

Október - mesiac úcty k starším

Život človeka má svoje etapy, ktoré sa nedajú preskočiť. Plynie prirodzene a jeho tok je nemenný: detstvo, mladosť, dospelosť, staroba.  Jeseň života je tá posledná etapa na našej životnej púti. Žiaci našej koly sa preto rozhodli vzdať úctu seniorom a potešiť ich kultúrnym programom.

    


 

TRINÁSTA  KOMNATA

Dňa 25.10. 2018 sme sa zúčastnili protidrogového multimediálneho predstavenia,„Trinásta komnata.“ Predstavenie zrealizovala umelecká agentúra LETart zo Žiliny. Svet drog prirovnala k 13-tej komnate, do ktorej túži zo zvedavosti nazrieť pravdepodobne každý mladý človek. Koncert pozostával z prezentácie o príbehoch mladých ľudí, ktorí podľahli legálnym alebo nelegálnym drogám, zo spevu a z hovoreného slova. Veríme, že pre žiakov to nebola len hodina hudby a spevu, ale že toto hudobno-motivačné vystúpenie malo pre nich hlbšiu výpovednú hodnotu.


 

NÁVŠTEVA  BRATISLAVY

10.10.2018 sme navštívili hlavné mesto Bratislavu. Naše cesty viedli najprv do Národnej rady SR, potom na Bratislavsky hrad a na záver nás očakávali aj v NBS. Náš výlet sme zavŕšili v nákupnom centre a plní zážitkov sme sa v noci vrátili domov.

     

     

  


 

SPRÁVNA VOĽBA POVOLANIA – príležitosť k úspechu

 

Košický samosprávny kraj v spolupráci s Mestom Michalovce, za účasti zástupcov odboru školstva ÚKSK, zástupcov odboru školstva Mesta Michalovce, zástupcov zamestnávateľov a ÚPSVaR v Michalovciach, zorganizoval 25. októbra 2018 vzdelávaciu prezentáciu stredných škôl pre žiakov základných škôl  „SPRÁVNA VOĽBA POVOLANIA – príležitosť k úspechu“.

Tohto podujatia sa zúčastnila aj naša škola. Majstri OV a žiaci odborov kaderník, kozmetik, kuchár a propagačná grafika prezentovali žiakom deviatych ročníkov  naučené zručnosti. Veríme, že deviatakov naše odbory zaujali a v nasledujúcom školskom roku ich privítame medzi nami.

         

         

    

 


 

MYSLÍM,  TEDA  SOM

Dňa 24.10.2018 sa na škole v triedach I. A, I. B a I.C uskutočnila súťaž z občianskej náuky "Myslím, teda som". Najúspešnejší žiaci z každej triedy získali sladkú odmenu.

    


 

DEŇ  ZDRAVEJ  VÝŽIVY

Medzinárodný deň zdravej výživy sme na našej škole oslávili 18.októbra vyučovaním formou blokovej výučby. Začali sme prednáškou pani Mgr. Erdélyovej o zdravej výžive a zdravom stravovaní a postupne sa žiaci vystriedali v štyroch blokoch – v ekonomickom, jazykovednom, kreatívnom a v bloku zdravej životosprávy. V závere netradičného vyučovania bola ochutnávka chuťoviek zo zdravých pomazánok a šalátov, ktoré pripravili žiaci I.C a II.C a kuchári zo IV.A.

         

         

         

         

         

 


 

AMFO 2018 A BOHÚŇOVA PALETA 2018

Aj v minulom školskom roku sme sa so žiakmi odboru propagačná grafika zapojili do mnohých výtvarných a fotografických súťaží, v ktorých sme boli úspešní.

Najväčšími úspechmi bol postup žiačky III.A triedy Sarah Jevčíkovej z krajského do celoslovenského kola, ktoré sa konalo v lete v súťaži AMFO 2018  s fotografiou „Hraná pomoc“.  

Úspech dosiahla aj žiačka Lucia Hašková v medzinárodnej výtvarnej súťaži Bohúňova paleta 2018. Za výtvarnú priestorovú prácu s využitím hry vlastného autoportrétu a jeho variácií získala v kategórii kombinovaná technika zlaté pásmo. Obom žiačkam srdečne blahoželáme a želáme veľa tvorivých, kreatívnych nápadov a ďalších úspechov!

    


 

DEJINY  TVORÍŠ  TY!

Dňa 5. októbra 2018 sme sa zúčastnili interaktívnej výstavy študentov a pedagógov Katedry histórie FF UPJŠ pod názvom "Dejiny tvoríš ty". Keďže si v roku 2018 pripomíname viacero historických medzníkov, hlavným motívom výstavy bolo sprístupniť študentom zaujímavé pasáže z rokov 1918, 1938, 1948, 1968 a 1989 doplnené o autentické dopravné prostriedky, vojenskú techniku a predmety každodenného života.

    

    

    


 

PROFESIA  DAYS

Kariérne podujatie Profesia Days sa konalo 27.9.2018 v Košiciach, kde mali naši žiaci atraktívnu možnosť stretnúť svojich potenciálnych zamestnávateľov, prezentovať sa a získať okamžitú spätnú väzbu.

    


BIELA  PASTELKA

Dobrovoľníci z II. A a  III. A sa v piatok 21. septembra 2018 zúčastnili verejnej zbierky Biela pastelka 2018. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka Vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Dobrovoľníci spolu vyzbierali 103,43 €. Dobrovoľníkom ďakujeme za pomoc pri organizácii zbierky všetkým darcom ktorí prispeli.

    


TÝŽDEŇ  DOBROVOĽNÍCTVA

 

Mimovládna organizácia INTEGRA je organizácia s celosvetovou pôsobnosťou. Pomáha ľuďom, ktorí potrebujú pomoc a podporu spoločnosti. Združenie INTEGRA v Michalovciach, v spolupráci s Dobrovoľníckym centrom košického kraja, organizovalo v mesiaci september  "Týždeň dobrovoľníctva". Žiaci 1. a 3. ročníka, odboru PROPAGAČNÁ GRAFIKA, sa 21. a 28. septembra taktiež zapojili do aktivít a svojou kreativitou prispeli ku krásnej myšlienke tohto podujatia.

    

    


 

EURÓPSKY  DEŇ  JAZYKOV

Dňa 26. 9. 2018 sme opäť po roku oslávili Európsky deň jazykov. Počas celého dňa boli pre žiakov pripravené rôzne aktivity, počas ktorých získali nové informácie o Európe, európskych jazykoch a o spoločnej mene eure.

Využili sme aj formu zážitkového učenia a žiaci preukázali svoju kreativitu pri tvorbe výtvarných prác. Na záver sa dozvedeli zaujímavosti o tradíciách pitia čaju v Európe a ochutnali spolužiakmi pripravené koláčiky.

    

    

    

 


 

Medzinárodný deň finančnej gramotnosti

S pojmom finančná gramotnosť sa stretávame takmer dennodenne. Na našej škole sme v rámci Dňa finančnej gramotnosti zrealizovali testovanie finančnej gramotnosti pre žiakov študijných odborov. Najúspešnejší boli žiaci IV. Anička Fedorová, Martin Geci, Ján Ferko a Ernest  Kináč a z III.A Pavol Bardoci.

  

 


 

ÚČELOVÉ  CVIČENIE

Ako každoročne aj tento rok žiaci našej školy absolvovali v piatko14.9.2018 Účelové cvičenie spojené s exkurziou do prírody. Kurz prebiehal v oblasti Biela hora, kde sa žiaci naučili zásady prvej pomoci, základy o zbraniach a brannej výchove, pravidlách cestnej premávky a správania sa,  ako aj presunu sa skupiny na ceste, topografii a orientácií sa v teréne,  aj ako sa správať pri chemickom zásahu a následnej evakuácií. Do následnej súťaže sa zapojili všetky triedy a poradie bolo nasledujúce:

1. miesto triedy: 1.A, 1.C, 2.A, 3.A získali plný počet 25 bodov

2. miesto trieda: 1.B s počtom 24 bodov

3. miesto triedy: 2.B, IV.A so ziskom 22 bodov

4. miesto trieda: 3.B ktorá získala 21 bodov

Srdečne blahoželáme a veríme že si žiaci priniesli veľa nových vedomostí a zážitkov.

  

  

  

 

 

Medzinárodný deň obetí holokaustu a rasového násilia

Tento pamätný deň pripomína tragické dôsledky prijatia tzv. Židovského kódexu z 9. septembra 1941, ktorý potlačil základné ľudské práva a slobody židovského obyvateľstva. Protižidovské opatrenia vyvrcholili deportáciami do koncentračných táborov. My sme si tieto smutné časy pripomenuli filmom Pianista, ktorý je jeden z najlepších filmov, ktoré o holokauste vznikli.

 

 

späť